Saturday, June 27, 2015

Σκέψου πριν ψηφίσεις!


Του Ιωάννη Κατή


    Παρατηρώ τον κοινωνικό  αλλά και διαδικτυακό μου περίγυρο στα social media τόσο σίγουρους όλους για ένα "ΝΑΙ" ή ένα "ΟΧΙ", που αρχίζω και νιώθω παράξενα για το γεγονός ότι εγώ είμαι ολότελα μπερδεμένος. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσα πολλά και τέτοια μυαλά τζιμάνια, πολλοί μάλιστα φαίνεται να έχουν και κληρονομικό χάρισμα στην μελλοντολογία...
 
   Για όσους σκέφτονται ακόμα στη χώρα, που νομίζω δεν είναι και πολλοί πλέον, ας μην ακούν τις όποιες σειρήνες και τα παπαγαλάκια ένθεν και ένθεν, αλλά ας συλλογιστούν τις επόμενες μέρες με υπευθυνότητα και σοβαρότητα όλη την πορεία της χώρας προς αυτή την κατάσταση από την μεταπολίτευση και μετά και ας προσπαθήσουν με τις γνώσεις και το ένστικτο που διαθέτει ο καθένας να φανταστούν και να οραματιστούν ποιο μέλλον θα ήθελαν για αυτούς και τα παιδιά τους.
   Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αποδείχτηκαν παντελώς ανάξιοι των περιστάσεων και αφού δεν κατάφεραν εξαιτίας των τραγικών λαθών και συμπεριφορών τους να φτάσουν σε έναν τίμιο συμβιβασμό επί 5 μήνες, τώρα πετάνε το μπαλάκι στην εξέδρα και ζητάνε από τον λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ο πολιτικός καιροσκοπισμός και πολιτική δειλία σε όλο τους το μεγαλείο.
   Πλέον είμαι απόλυτα πεπεισμένος, πως όλο αυτό το παιχνίδι ήταν στημένο και μεθοδευμένο από την κυβέρνηση, ώστε οι συνομιλίες να φτάσουν σε προκαθορισμένο αδιέξοδο, ώστε να οδηγηθούμε στη ρήξη και στην έξοδο από την Ε.Ε. και το ευρώ. Ο Τσίπρας θέλει να γίνει ο Τσάβες της Ευρώπης, αλλά υστερεί σε πολιτικό εκτόπισμα, αδυνατεί να υποστεί το βάρος των συνεπειών των αποφάσεων του ίδιου και της κυβέρνησης του, όπως κάνουν οι πραγματικοί ηγέτες και οι αρχηγοί και γι'αυτό ζητά "νομιμοποίηση" από τον "κυρίαρχο λαό", που μόνο κυρίαρχος δεν είναι πια, αλλά έχει επέλθει στην πλέον δεινή κατάσταση στη μεταπολεμική εποχή. 

   Πως μπορεί να ζητά κανείς μια τόσο σημαντική απόφαση και σε τέτοια χρονική στιγμή από τον λαό; Μήπως άραγε δεν είναι ο ίδιος λαός που πριν μερικά χρόνια είχε ψηφίσει τον ΓΑΠ, που μας έβαλε στο μνημόνιο, μετά τον Σαμαρά και μετά τον Τσίπρα; Από αυτόν τον λαό ζητάμε να πάρει μια τέτοια σοβαρή απόφαση την δεδομένη στιγμή; Εδώ δεν μπορεί να κατασταλάξει σε απόψεις και ιδεολογία, παρά άγεται και φέρεται από πολιτικά γραφεία και φρούδες υποσχέσεις και ξαφνικά μπορεί να αποφασίσει τι είναι καλό για την χώρα και το μέλλον της;
   Κάποιοι χάρηκαν γι'αυτό το δημοψήφισμα. Οι Έλληνες και ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό, είναι ένας συναισθηματικά φορτισμένος λαός και ένας περήφανος λαός, όμως η πολιτική δεν καταλαβαίνει από περηφάνιες και συναισθηματισμούς. Χρειάζεται λογική και ψυχραιμία. Το μπαλάκι πλέον είναι στην εξέδρα, στους θεατές, τον κακόμοιρο και εξαρτημένο και ουχί "κυρίαρχο" λαό, που για μια φορά καλείται να αποφασίσει για κάτι τόσο σοβαρό. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτούν ορισμένοι ούτε αυτό το μικρό διάστημα της μιας εβδομάδας προκειμένου να φτάσουν σε μια απόφαση, αλλά να έχουν προαποφασίσει ήδη, βασισμένοι ως επί το πλείστον σε προσωπικές αντιλήψεις και προσωπικά πάθη. 
   
   Ήρθε ο καιρός, που έστω και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει για την ιστορική του πορεία και το μέλλον του. Τουλάχιστον ας σκεφτεί και ας συλλογιστεί πριν το κάνει!

No comments:

Post a Comment